LGS Öncesi Velilere Öneriler

LGS Öncesi Velilere Öneriler

Değerli Anne Babalar, LGS 6 Haziran Pazar günü gerçekleşecek. Bu pandemi koşullarında sizler için çok değerli olan çocuklarınız ellerinden gelen tüm çabayı gösterdiler. Kendimizi onların yerine koyduğumuzda ne kadar zor şartlar altında bu süreci geçirdiklerini anlayabiliriz. Her sınav çocuklarımız için tabi ki büyük öneme sahiptir. Her anne baba çocuğunun en iyi eğitimi almasını ister. Bu en doğal haklarıdır. Bu zorlu süreçte çocuklarımıza her türlü desteği vermeye çalıştığınızdan hiç şüphemiz yoktur. Sınava sayılı günler kala sizler için bazı öneriler sunmak istiyoruz. 

Öncelikle hepinize teşekkür etmek istiyoruz. Çocuklarınıza değerli olduklarını hissettirdiğiniz için. Ayrıca onlara sevginizi koşulsuz gösterdiğiniz için...

Genellikle insanlar sonuç odaklı değerlendirme yaparlar. Kişinin o ana kadar göstermiş olduğu çabaya çok da dikkat etmezler. Çocuklarınız bu süreçte uykusuz kaldılar, arkadaşlarıyla daha az vakit geçirebildiler, çok sevdiği etkinliklere daha az vakit ayırabildiler... Anne babalar olarak çocuklarınıza göstermiş oldukları bu çabalardan dolayı mutlaka teşekkür ediniz. Onlara güvendiğinizi ve sonuç ne olursa olsun sizler için ne kadar değerli olduklarını bir kez daha hatırlatınız.

Anne babalar bazen sınavla ilgili kaygı yaşayabilirler. Çocuklarından daha çok sınavı düşünürler. Eğer siz de yoğun kaygı yaşıyorsanız bunu çocuğunuza yansıtmamaya çalışın. Kaygınızı başka biri ile iletişim kurarak ifade etmeye çalışın.

Sınava sayılı günler kala evinizde "LGS"nin gündem konusu olmamasına dikkat ediniz. Sürekli sınav odaklı konuşmak çocuklarınızın kaygı düzeyinin artmasına sebep olabilir. Bunun yerine okuduğunuz bir kitapla ya da izlediğiniz bir film ile ilgili tartışabilirsiniz. 

Bazı çocuklar, "Yapamayacağım.", "Başaramayacağım.", "Hiçbir şey bilmiyorum." şeklinde akılcı olmayan inançlar geliştirebilirler. Böyle bir durumda daha önceki başarılarını hatırlatarak nasıl başardığı ile ilgili konuşabilirsiniz.

Çocuklarınızla daha çok vakit geçirmeye çalışınız. Birlikte doğa yürüyüşü, bisiklet sürme, film izleme, resim yapma gibi etkinlikler yaparak çocuğunuzun zihninin sürekli sınav ile meşgul olmasını önlemiş olursunuz.

Çocuğunuzun yoğun çalışmasını istemek yerine daha çok kendisine vakit ayırması, dinlenmesi, sevdiği etkinlikleri yapması için teşvik edebilirsiniz.

Tüm bu önerilere rağmen çocuğunuz yoğun kaygı yaşıyor ise mutlaka profesyonel destek almasını sağlayınız. 

Tüm çocuklarımıza başarılar dileriz...

Isparta Şehit Polis Mehmet Karacatilki Bilim ve Sanat Merkezi

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Birimi

03.06.2021 205